Antonio Šulenta

Učenik godine 2020./2021.

Antonio Šulenta

Antonio Šulenta rođen je 24. lipnja 2003. godine. Svoje osnovnoškolsko obrazovanje pohađao je u školi don Mihovila Pavlinovića u Podgori, gdje je sve razrede završio s odličnim uspjehom, pokazujući iznimno zanimanje za granu informatike, s kojom osvaja treće mjesto na županijskom natjecanje u sedmom razredu (Infokup). Godine upisuje glazbenu školu u Makarskoj. Na međunarodnom natjecanju mandolinista 2014. godine, održanom u Makarskoj, osvaja drugu nagradu u kategoriji solo mandolina. Za vrijeme osnovnoškolskog glazbenog obrazovanja sudjelovao je još i na natjecanju Daleki akordi gdje osvaja drugu nagradu te na međunarodnom natjecanju u Makedoniji, gdje u kategoriji komornih sastava osvaja prvu nagradu (u sastavu duo, mandolina i gitara).

Nakon osnovne škole, upisuje paralelno Prirodoslovno – matematičku gimnaziju u Splitu i nastavlja srednju glazbenu školu u Makarskoj. U gimnaziji ostvaruje odličan uspjeh na kraju svake godine te sudjeluje na županijskim natjecanjima iz geografije i informatike. U prvom razredu, iz informatike, osvojio je treće mjesto na županijskom natjecanju (Infokup). Kroz srednjoškolsko glazbeno školovanje, na međunarodnom natjecanju „Imota“ 2019. godine, u kategoriji komornih sastava, osvaja drugo mjesto sa sekstetom glazbene škole Makarska. Ove godine, 2021., na županijskom natjecanju HGDPP-a osvaja prvo mjesto te prolazi na državno na koje, nažalost, zbog bolesti nije bio u mogućnosti prisustvovati.

Svoju ljubav prema informatičkom svijetu te glazbenu nadarenost na poseban je način spojio programirajući igricu Lendele za učenje nota. Naime, inicijalna zamisao je bila da se na zanimljiv način približi notni zapis i notacija svim uzrastima. U projektu koji je trajao tri mjeseca, osmislio je program i kodove za igricu, grafički dizajn likova, glazbenu podlogu te priču na kojoj se cijela igrica bazira. Riješavanjem zagonetki i borbom protiv neprijatelja dolazi se do cilja, naučenog notnog zapisa ljestvice.