Mirko Škarica

Mirko Škarica

Učenik godine 2015./2016.

Mirko Škarica

Mirko Škarica rođen je 13.09.1997.godine. Osnovnu glazbenu naobrazbu stekao je u OGŠ”Lovro pl. Matačić” u Omišu, u klasi prof. Mire Đukić Milašević.

Nakon toga istovremeno sa Jezičnom gimnazijom u Omišu upisuje i Srednju glazbenu školu u Makarskoj, odjel harmonika, u klasi prof. Dalibora Boljuna.     U protekle četiri godine sudjelovao je na mnogim domaćim i stranim natjecanjima i ostvario značajne rezultate. Na državnom natjecanju u Daruvaru 2013. godine osvojio je 2. nagradu u C kategoriji, a 2015. 1. nagradu u D kategoriji. Na međunarodnom natjecanju u Loznici (Srbija) osvojio je 1. nagradu u D kategoriji, na 39. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli postigao je prolaz u finale i osvojio 2. nagradu i na međunarodnom Festivalu harmonikasa u Tivtu (Crna Gora) osvojio je, dvije godine za redom 1. nagradu. U lipnju 2014.godine je na Međunarodnom natjecanju harmonikaša u Erbezzu (Verona-Italija) osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji i ujedno bio apsolutni pobjednik natjecanja sa osvojenim najvećim brojem bodova, uz to, dobio je novčanu nagradu i posebno priznanje za najbolju interpretaciju djela.

Ove, 2016.godine osvojio je prvu nagradu na 8. međunarodnom festivalu harmonikaša u Bijeljini i ostvario svoj najveći dosadasnji uspijeh kada je na 41. međunarodnom susretu harmonikaša u  Puli osvojio 1. nagradu i 2. mjesto u ukupnom poretku. Uz to je dobio i posebnu nagradu za osvojen najveći broj bodova među hrvatskim predstavnicima na natjecanju.

U veljači 2016. nakon uspješno odrađenog prijemnog ispita u Bratislavi – Slovačka, ostvario je pravo na upis, te će svoje glazbeno obrazovanje nastaviti po mentorstvom jednog od najuglednijih evropskih profesora Borisa Lenka.