Koncert – Wladimir Kossjanenko (viola), Vesna Podrug (klavir)

Wladimir Kossjanenko rođen je 1968. u Alma-Ati. U sedmoj godini počeo je pohađati Specijalnu glazbenu školu “Kulyash Bayseitova” za nadarenu djecu, gdje je 1986. i maturirao. Studij nastavlja na Državnom Konzervatoriju „Nikolaj Rimski – Korsakov“ u St.Petersburgu u klasi prof. Stopičeva. Pohađa nastavu i u dirigentskoj klasi prof. Musina. Za vrijeme studija bio je angažiran kao solo-violist i asistent dirigenta „Ansambla Lenjingradskih solista“.

1991. dolazi na poziv Claudia Abbada kao član „Gustav Mahler“ orkestra u Beč, gdje nastavlja studij na Universitätu für Musik und darstellende Kunst (prof. Ochsenhofer, prof. Kakuska) i 1999. s odličnim uspjehom magistrira. Usavršavao se na master classama Isaaca Sterna, Norberta Brainina (Amadeus Quartet), Waltera Levina (LaSalle Quartet), Güntera Pichlera (Alban Berg Quartet), Milana Škampe (Smetana Quartet), Joela Krossnicka (Julliard Quartet) te kod profesora Michaela Kugela na Kraljevskom konzervatoriju u Gentu/Belgija.

1993. – 1996. bio je stalni supstituent Bečkih filharmoničara, u Bečkoj državnoj operi i na Salcburškom festivalu. U to vrijeme svirao je pod palicom poznatih dirigenata kao što su:Claudio Abbado, Sir George Solti, Sir John Elliot Gardinger, Carlo Maria Giulini, Lorin Maazel, Sir Simon Rattle, Riccardo Muti, Pierre Boulez.

1994. – 1998. bio je angažiran u Filharmonijskom orkestru u Gracu na poziciji prvog solo-violista.

1998. postaje član poznatog gudačkog kvarteta „Hugo-Wolf“ Beč u kojem radi do 2007.

1999. Vladimir dobiva Europsku nagradu za komornu glazbu u Parizu te 2003. nagradu „Pasticcio“Austrijskog radija u Beču.U proteklih 15 godina svirao je više od 500 solističkih i komornih koncerata u Europi, Aziji, Južnoj i Sjevernoj Americi među ostalog u najznačajnim svjetskim koncertnim dvoranama. Na turnejama s Hugo Wolf kvartetom obišao je cijelu Europu, Južnu Ameriku, Meksiko, Južnu Koreju, Japan i SAD

Vesna Podrug rođena je u Splitu. Tamo je i započela svoje muzičko obrazovanje u klasi prof. Gordane Lentić. Za vrijeme školovanja osvojila je pet prvih i jednu drugu nagradu na republičkim i saveznim natjecanjima. Maturirala je 1986 god. Iste godine dobila je stipendiju „Ivo Pogorelić“ koja joj je omogućila odlazak na studij u inozemstvo. Od jeseni 1986. započima studij na Visokoj školi za glazbu i scensku umjetnost u Beču u kod prof. Paula Badure‐Skode. 1988. snimala je za ORF, austrijsku televiziju. 1989. bila je stipendistica Austrijskog ministarstva za znanost. Studij klavira završava 1992. godine naslovom Magistra umjetnosti. Za vrijeme studija Vesna Podrug je nastupala kao solist (u Beču Bösendorfer Saal, Seckau – tjedni kulture, Radtstadt – kulturno ljeto, Dalmacijakoncert, Velikoj Britaniji‐ Egremont itd.) s orkestrom te u najraznovrsnijim komornim sastavima. Svirala je solistički s Orkestrom Bečke drzavne opere, Orkestrom HNK Split, te umjetnicima Denyce Graves, Gerardom Causseom, Karl‐Heinz Schützom, Michaelom Kugelom, Davidom Grigorjanom, Vladimirom Kossjanenkom, Soo Kyung Hong, Goranom Listešom, Isabell Bringmann, Martinom Serafin, Michelangelom Cavalcantijem. Nastupala je u bečkom „Musikverein“, „Konzerthaus“ i „Staatsoper“ te u Njemackoj, Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Turskoj i Hrvatskoj. Pored pedagoške djelatnosti na bečkom Sveučilištu (Wiener Volkshochschule) gdje vodila klavirsku klasu od 1992. – 1995., predavala je i na mnogobrojnim ljetnim seminarima (Gutenstein, Mauerbach –Austrija, Bordeaux – Francuska i na ljetnom seminaru na Hvaru). 1998.‐2008. Vesna Podrug bila je angažirana kao stalni korepetitor na Bečkoj državnoj operi, a 2002.‐2008. kao pedagoški suradnik na Univerzitetu za glazbu i scensku umjetnost u Beču. 2000. – 2005. Od 2008. Vesna Podrug djeluje kao docent za klavir na Umjetničkoj Akademiji u Splitu.

Program:

J.S. Bach: Ciaccona za violu solo

iz Partite br. 2 BWV 1004

R. Clarke: Sonata za violu i klavir (1919.g.)

A. Klobučar: Sonata za violu i klavir br. 1

I. Stavinsky: Introduzione, Serenata,

Menuetto e Finale russo iz Suite Italienne