Neumarkt, Njemačka

NeumarktU terminu od 21.10. do 30.10.2014.učenici i nastavnici Glazbene škole Makarska bili su gosti  grada Neumarkta id.Opf. u Njemačkoj. 13 – to po redu okupljanje Međunarodnog simfonijskog orkestra, učenika glazbenih škola iz devet zemalja.

Grad Neumarkt tim projektom obilježava godišnjicu stradanja svih naroda i narodnosti od represije fašizma.

Ravnatelj škole, prof. Željko Vlaho, već devet godina, glavni je izbornik za odabir učenika koji iz Republike Hrvatske sudjeluju u tom projektu.

Iz naše zemlje u orkestru su, ove godine,  svirali Luka Brodarić i Lucija Mrkonjić – kontrabas, Marijana Raboteg, Jelena Lelas i Maja Duhović – violine, Maja Ćorić i Sara Romac – flaute, Olivia Vjekoslava Tomasović – oboa i gost iz Republike Makedonije Georgi Kaladžijev – fagot.

Pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija u srijedu,  29.10.2014. upriličen je svečani koncert uz nazočnost visokih dužnosnika gradova i zemalja odakle učenici dolaze.

Devet dana družili su se učenici i nastavnici iz Jihlave/Češka, Pečuha/Mađarska, Zrenjanina /Srbija, Czestochove/Poljska, Maribora/Slovenija, Arada/Rumunjska, Sankt Petersburga/Rusija, Neumarkta/Njemačka i Splita i Makarske/Hrvatska. Kao i svake godine stečena su nezaboravna iskustva i trajna prijateljstva između učenika i nastavnika.