16. Internationale Jugendbegegnung – Neumarkt in der Oberpfalz 2018.

Neumarkt in deer Oberpfalz 2018.

Ovogodišnja organizacija projekt orkestra mladih, u svrhu promicanja mira i zajedništva Europske unije, se održala u Neumarktu – Njemačka. Okupila je talentirane učenike iz gotovo 10 država, te su nam omogućili predivno druženje u svom gradu. Orkestrom je ravnao maestro Tomislav Fačini. Uz odličan odabir skladbi, i dugih, ali korisnih proba, organizatori su se pobrinili da sudjelujemo u raznim projektima, posjetimo najveća sveučilišta, osobno porazgovaramo sa stručnjacima, i upoznamo njihov grad i običaje. Kraj dana bi završili druženjem u njihovom prostoru za mlade, tzv G6, gdje smo imali svakodnevne kreativne radionice, kao npr: kuhanje vlastitih specijaliteta, te zatim zajednička večera, slikanje poruke mira na velikom platnu, koje smo na koncertu predstavili uz svoju poruku. Zajednička druženja i sviranja u sklopu ove divne manifestacije nam svake godine pružaju nezaboravna sjećanja, a i odlično iskustvo. Završni koncert je bio održan u koncertnoj dvorani u gradu Neumarktu. Tom prilikom smo kroz naše likovne radove i pripremljeni koncertni program odaslali poruku mira. Nakon koncerta smo prisustvovali svečanoj večeri, te projekciji vido uradaka koji su snimljeni kroz ovih 8 dana. Zajedničkim druženjem smo se oprostili od svih divnih ljudi koje smo upoznali.

Na ovom projektu naša škola sudjeluje vec 12 godina, i za njega nas vežu samo dobra iskustva i lijepe uspomene. Nadam se da će ovaj projekt potrajati još dugi niz godina.

Anna Runtić

Učenici Glazbene škole Makarska, po dvanaesti put, bili su sudionici međunarodnog projekta International Youth Meeting u Neumarktu – Njemačka. Svake godine u drugom gradu okupljaju se učenici iz dvanaest evropskih zemalja da bi napravili dječju filharmoniju. Projekt je to koji se u Makarskoj dogodio u rujnu 2009.godine. Desetak dana učenici i nastavnici vježbaju pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, druže se, razmjenjuju iskustva, upoznaju sa zemljom domaćinom, da bi zadnji dan održali koncert pred prepunom koncertnom dvoranom.

Ove godine su učenici iz svake škole imali zadatak nacrtati neku sliku na temu jednakosti, tolerancije, poštovanja, obrazovanja, slobode i pravde. Naši učenici odlučili su nacrtati sliku koja predstavlja naše podneblje. Učenici iz Muzičke škole Josif Marinković iz Zrenjanina – Srbija isto tako. Na promociji slika predočili su publici povijest dva naroda u zadnjih 30 godina i time izazvali najduži pljesak oduševljene publike. Glazbenu školu Makarska u orkestru predstavljali su Monika Beus, Anna i Marko Runtić te Jelena Mimica svirajući violine, Lovre Laskać rog, Tomislav Tomašević trubu, i Viktorija Buljević flautu. Učenike su vodili nastavnici Ivan Srzić i Borna Augustinović.